• Historia Nalewek Podkarpackich

    Słowo „nalewka” powstało w I Rzeczypospolitej i istnieje do dzisiaj w języku polskim, rosyjskim, czeskim,ukraińskim, białoruskim, litewskim, estońskim i rumuńskim. Próżno szukać tego słowa we Francji, Wielkiej Brytanii, Niemczech czy Włoszech.

    Nalewki to typowo polska, tradycyjna specjalność. Pierwsze informacje o sposobach ich przygotowywania sięgają XVIII wieku. Od dawna wytwarzano je na dworach magnackich oraz w domach mieszczan. Początkowo leżakowały one w beczkach trzymanych w piwnicach, później w tym celu wykorzystywano gąsiorki ze szkła.

    W rozmowach przeprowadzonych z mieszkańcami okolic Krosna, Jasła i Sanoka wynika, iż domowa produkcja nalewek jest kultywowana od wielu pokoleń, a najczęściej stosowane owoce to wiśnia, malina, śliwka, czarna porzeczka, aronia i dereń, których krzewy i drzewa są uprawiane od dawna na tym obszarze. Dzięki starym drzewom wiśniowym i śliwkowym do dziś można uzyskiwać tradycyjne nalewki najwyższej jakości, które przekazują do trunku intensywne aromaty i smaki. To, iż ziemia podkarpacka jest idealna do uprawy malin i porzeczki także sprzyja tworzeniu doskonałych nalewów. Nadanie miana produktu tradycyjnego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi regionalnym nalewkom z derenia, pigwy, żurawiny, maliny i wiśni potwierdza fakt, iż Podkarpackie jest jednym z najważniejszych ośrodków tego trunku.

    Nalewki Rodziny Krzanowskich Sp. z o.o. jest firmą rodzinną, która kontynuuje w profesjonalny sposób wieloletnią amatorską pasję kultywowaną w zaciszu domowym. Firma powstała w 2013 r. Obecnie jest najlepiej wyposażonym producentem najwyższej jakości nalewek pod względem technologicznym. Nalewki są produkowane na bazie jednego produktu, a celem jest wydobycie z nich jak najwięcej charakterystycznych walorów smakowych i zapachowych. Trunki powstają wyłącznie z selekcjonowanych owoców skupowanych od podkarpackich sadowników, wysokiej jakości polskiego spirytusu oraz cukru. Nie używa się tu „ulepszaczy”, takich jak sztuczne aromaty czy barwniki, nie zawierają także żadnych konserwantów. To w 100% naturalny produkt.

    W oparciu o owoce z podkarpackich sadów stworzono gamę smaków nalewek: malina, wiśnia i czarna porzeczka, które dostępne są w butelkach o trzech pojemnościach: 200 ml, 350 ml i 500 ml.

     

Serwis jest przeznaczony dla osób powyżej 18 roku życia.

Prosimy zweryfikuj swój wiek.